Puterea dominatoare a banilor


 
Dolari. Euro. Pesos. Yeni. Forinţi. Reali. Rupii. Ruble. Acestea sunt doar câteva nume folosite pentru banii care circulă astăzi în lume. Indiferent cum îi numim, banii ne consumă mult din timpul, energia şi atenţia noastră.
Biblia vorbeşte despre bani în aceeaşi măsură în care tratează şi alte subiecte şi ne îndeamnă să fim extrem de precauţi în legătură cu puterea pe care aceştia o au asupra vieţilor noastre. De fapt, în 1 Timotei 6:10 ni se spune, "…iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri." Aceasta nu înseamnă că banul este în mod necesar un lucru rău, dar fără îndoială, el poate aduce consecinţe distructive pentru oricine este obsedat cu obţinerea lui prin orice mijloace.
Cartea Pildelor are multe lucruri de spus despre bani. Iată doar un mic eşantion ales dintre multe alte pasaje pe care aceasta le oferă, în care suntem învăţaţi să folosim banii cu înţelepciune.
Banul ne poate conduce pe căi greşite. Cineva a spus, “Banul este o slugă bună, dar când devine stăpân este periculos.” Preocuparea excesivă cu aspectele materiale nu implică în mod automat obţinerea bucuriei şi a împlinirilor pe care le aşteptăm. “Cel rău dobândeşte un câştig înşelător, dar cel ce seamănă neprihănirea are o adevărată plată.” (Pilde 11:18).
Banul nu poate cumpăra un caracter moral puternic. Atunci când ne facem un scop din a ne îmbogăţi, va fi uşor să facem compromisuri morale pentru a ne atinge scopul, pentru că “Scopul scuză mijloacele.” Nimeni însă nu poate estima preţul trăsăturilor unui caracter solid, cum ar fi integritatea, generozitatea, dragostea, compasiunea, loialitatea şi onestitatea. "Cine se încrede în bogăţii va cădea, dar cei neprihăniţi vor înverzi ca frunzişul” (Pilde 11:28).
Banul nu înseamnă neapărat bogăţie. Cei mai bogaţi oameni nu sunt întotdeauna cei ce îşi flutură averile. Nu este obligatoriu ca bogăţia să fie pretenţioasă, şi să nu uităm faptul că există o bogăţie care se poate exprima în termenii faptelor bune, amabilităţii şi ai unei slujiri lipsite de egoism - lucruri care nu pot fi apreciate de foile de bilanţ. “Unul face pe bogatul, şi n-are nimic, altul face pe săracul şi are totuşi mari avuţii.” (Pilde 13:7).
Banul nu este durabil. Atunci când mori, cât de multă bogăţie laşi în urma ta? Toată! Dacă ne vom pune toate speranţele doar în bogăţia materială, în mod inevitabil ea ne va trăda încrederea. Când timpul nostru pe pământ s-a sfârşit, nu putem lua nimic cu noi. “La moartea celui rău, îi piere nădejdea, şi aşteptarea oamenilor nelegiuiţi este nimicită (Pilde 11:7).
Banul nu poate rezolva toate problemele. Lipsa banilor poate duce la diferite dificultăţi, dar prin faptul că avem bani nu înseamnă că acestea sunt în mod automat rezolvate. De fapt, posesia de averi poate determina un set diferit de alte probleme. Putem agoniza gândindu-ne la posibilitatea de a pierde ceea ce avem. Ne putem pierde somnul gândindu-ne la căi de a obţine mai mulţi bani. Gustul bogăţiei poate stimula un gust insaţiabil pentru mai mult. “Mai bine puţin, cu frică de Domnul, decât o mare bogăţie, cu turburare!” (Pilde 15:16).            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar din dar se face rai!